Spojenie obchodného a živnostenského registra by bolo nákladné

16.10.2012 Bratislava

Bratislava 15. októbra (TASR) - Kompetenčné spojenie obchodného registra (OR) a živnostenského registra (ŽR) do jedného registra by podľa rezortu hospodárstva (MH SR) predstavovalo výrazný zásah do fungovania súdnictva i štátnej správy SR.

"Realizácia tohto opatrenia by bola jednoznačne nákladnou záležitosťou a výdavkom verejného rozpočtu, pričom nie je zrejmé, že by ňou prišlo k zvýšeniu efektivity a rýchlosti vstupu záujemcov do podnikania," uvádza ďalej MH SR v Analýze potrebných legislatívnych zmien pre možnosť spojenia ŽR a OR, ktorú by na svojej stredajšej schôdzi (17. 10.) mala prerokovať vláda SR.

Súčasné fungovanie Jednotných kontaktných miest (JKM) už odstránilo bariéru spočívajúcu v nutnosti predkladania duplicitných údajov žiadateľov, ktorí sú právnickými osobami, a tým splnilo účel, ktorý je pravdepodobne sledovaný zámerom zlúčenia registrov.

"Priamy dôsledok možného spojenia registrov však nie je možné zhodnotiť, keďže nie je jasné, akým spôsobom by k spojeniu registrov malo dôjsť, či by spoločný register mali viesť registrové súdy, živnostenské úrady alebo nové orgány," uvádza ďalej rezort hospodárstva vo vládnom materiáli.

"Konštatujeme, že v súčasnosti neexistuje požiadavka na zmenu existujúceho administratívno-právneho a technického, procesného, organizačno-právneho, inštitucionálneho status quo do zmeny v podobe spojenia živnostenského registra a obchodného registra," dodalo MH SR.

V živnostenskom registri bolo k 30. júnu 2012 zapísaných spolu 656.675 subjektov, z toho 448.831 fyzických osôb a 207.844 právnických osôb.
 

Vyberte región